En liten bibel om att lagra öl

Robert Lagerström
- tors, 2015-09-03 00:07

Den är inte helt färsk. ”Vintage Beer” har faktiskt ett helt år på nacken men är så pass bra att den förtjänar att uppmärksammas. För alla oss som lagrar öl är den nämligen en fullträff.

På ett både underhållande och sakligt vis går den amerikanske skribenten Patrick Dawson igenom lagringens alla aspekter. Fastslår att alla öl har ett optimalt ögonblick när de smakar som allra bäst. Och att det gäller att pricka in det. Men att det bara är någon procent av allt hantverksöl som vinner på att lagras.

Dawson går till botten med vad som händer med ölets beståndsdelar över tid. Han behandlar lagringsvänliga stilar - som klassikerna old ale, barley wine och imperial stout - och berättar hur länge de generellt bör stå innan de öppnas. Och listar tacksamma lagringskandidater, varav många faktiskt regelbundet går att köpa på Systembolaget. Med cirkeldiagram jämför Dawson hur smakpaletten hos en gueuze ser ut som färsk och efter tio år. Hur ölet blir fylligare medan stalltoner, syra och fruktighet minskar. Därtill går han igenom hur åtta lagringsklassiker utvecklas med tiden, baserat på ett antal konnässörers vertikalprovningar. Via översiktlig grafik visas när exempelvis beskan minskar och sherrytonerna klingar av för att avlösas av bismaker av blöt papp.

Självfallet berättar författaren även det mesta om hur ölkällaren ska vara beskaffad och vid vilka temperaturområden som flaskorna ska lagras. Enligt honom är idealet att hålla fem grader under ölets jäsningstemperatur, vilket ofta innebär 13 grader Celsius för en ale. Han redogör också för om ett öl med kork ska stå upp eller ligga ned. Kort sagt har Patrick Dawson skrivit en efterlängtad bok. En liten bibel som fyller ett tomrum.

bok