”Pilsner hade oförtjänt dåligt rykte”
Agostino Arioli på Birrificio Italiano är inte främmande för innovativa experiment. Men allra närmast hjärtat håller han lageröl. Modern hazy dubbel-IPA är dock inget som italienaren, som precis bryggt ytterligare en collab med Omnipollo, begriper sig på – överhuvudtaget.
The post ”Pilsner hade oförtjänt dåligt rykte” appeared first on Beernews.
“Att hitta hem där man aldrig tidigare varit”
Beernews Tobias Janius har gjort sin pilgrimsresa. Efter en och en halv timme i ett bryggeri på den sydbelgiska landsbygden – som inte var alls som han trodde att det skulle vara, men ändå var allt han drömt om – kommer han ut som en ny man, eller snarare en vuxen liten pojke, med samma leende på läpparna som Brasserie De Blaugies Kévin Carlier.
The post “Att hitta hem där man aldrig tidigare varit” appeared first on Beernews.
4 hemmatips för att ta ölen till pubnivå
När man dricker den där fantastiska ölen på puben, den som liksom känns fulländad ända in till varenda bubbla, är det lätt att tänka att det är snudd på omöjligt att återskapa den hemma, men det finns ett gäng åtgärder som lyfter hemmaölen så nära som det är möjligt.
The post 4 hemmatips för att ta ölen till pubnivå appeared first on Beernews.
Pionjär i konkurs – hopp om ny köpare
I veckan lämnade ett av Sveriges riktigt tidiga hantverksbryggerier, Grebbestads Bryggeri, in en ansökan om konkurs. Bakgrunden är svårigheten att hantera de skatteskulder som ackumulerades under pandemin. Bryggeriet har ställts inför återbetalningskrav som de inte kunnat lösa. Men advokatbyrån som sköter konkursen har hopp om att hitta en ny köpare.
The post Pionjär i konkurs – hopp om ny köpare appeared first on Beernews.
”Jag är alltid nervös innan en provning”
Hej, hallå Pelle Frost som efter tio år på Göteborgsinstitutionen Brewers Beer Bar lämnat jobbet bakom bardisken för att istället – fullt ut – satsa på frilanslivet med fokus på ölprovningar.
The post ”Jag är alltid nervös innan en provning” appeared first on Beernews.
Klubbat: Sänkt skatt för småbryggerier
Under torsdagen fattades det beslut som många små hantverksbryggerier har väntat på. Riksdagen sa ja till regeringens förslag om sänkt alkoholskatt för öl från oberoende småbryggerier.
The post Klubbat: Sänkt skatt för småbryggerier appeared first on Beernews.
Starkt och köpvärt i veckans släpp
Fredagens släpp erbjuder en hel rad alkoholstinna ipor, med skiftande utfall. Surly, Verdant och Omnipollo tillhör dem som lyckas högkaratigt, medan ett par öl fastnar i den kontraproduktiva trippel-ipa-fällan. Samtidigt förvaltar Dugges en gammal klassiker på ett utmärkt vis, och en massiv Barley Wine från charmiga Hoppin' Frog letar sig också in på köplistan.
The post Starkt och köpvärt i veckans släpp appeared first on Beernews.
Kvinnligt ölnätverk samlas i Stockholm
Den 3–10 mars arrangeras IWCBD Tap Takeover, där sex europeiska bryggeriers öl serveras på ett flertal krogar och barer. Detta år hålls själva bryggdagen för första gången utanför Göteborg, närmare bestämt på Omnipollos Kyrka i Sundbyberg.
The post Kvinnligt ölnätverk samlas i Stockholm appeared first on Beernews.
”En unik chans som inte får slarvas bort”
Gårdsförsäljning är ett tillfälle att kollektivt, över hela Sverige, utbilda konsumenten i svensk hantverksdryck. Beernews Sanna Lindberg ser en unik möjlighet till att rita om den svenska dryckeskartan från grunden – bara producenterna tar chansen.
The post ”En unik chans som inte får slarvas bort” appeared first on Beernews.
Nytt krogkoncept fokuserar på nordiskt
Ölbaren Tritonia i Gamla stan i Stockholm återuppstår, men den här gången ligger fokus på nordiskt öl. Satsningen är ett samarbete mellan hamburgerrestaurangen Barrels, Burgers & Beer och ölimportören Brill & Co.
The post Nytt krogkoncept fokuserar på nordiskt appeared first on Beernews.
Elva äppligheter med smak av Sverige
Äppligt, stramt och elegant. Just nu finns ett ovanligt fint utbud av svensk hantverkscider beställningsbart på Systembolaget, och eftersom de snabbt slutar att vara just beställningsbara – gäller det att passa på. Beernews Sanna Lindberg vägleder i ciderdjungeln.
The post Elva äppligheter med smak av Sverige appeared first on Beernews.
Gårdsförsäljning – så förbereder branschen
Gårdsförsäljningsreformen innebär både möjligheter, utmaningar och frågetecken för hantverksproducenter av öl, cider, vin och sprit – samtidigt som vissa stängs helt ute. Vi har pratat med några bryggare och cidermakare om deras förberedelser.
The post Gårdsförsäljning – så förbereder branschen appeared first on Beernews.
Öl ökade 2024 – storbryggerier vinnare
I fredags släppte Systembolaget sin statistik för 2024 och Beernews har plöjt igenom Systembolagets Excelfiler, räknat och tagit fram statistik över försäljningsdatan. Kategorierna vin och sprit minskar i volym medan ölförsäljningen ökar – och det är de svenska storbryggerierna som dragit vinstlotten medan hantverksbryggerierna står still.
The post Öl ökade 2024 – storbryggerier vinnare appeared first on Beernews.
4 öl och choklad för Alla hjärtans dag
På fredag infaller Alla hjärtans dag, och vad passar bättre än att överraska din älskade med choklad? Det är en klassisk romantisk gest som sällan går fel. Faktum är att choklad innehåller ämnen som kan få oss att känna oss både kärleksfulla och lyckliga. Men varför inte göra det ännu lite mer spännande i år?
The post 4 öl och choklad för Alla hjärtans dag appeared first on Beernews.
“För den evigt perfekt upphällda ölen”
Det finns hippare barer, med större utbud och betydligt högre pretentioner. Men vill du njuta av stillsam perfektion, och äkta gemyt, är det svårt att slå veckans ölställe – Soldaten Švejk i Stockholm – på fingrarna. Hit går du bara för att vara, och för att dricka perfekt serverad pilsner. Deras råsteka potatis gör du dock bäst i att inte avstå...
The post “För den evigt perfekt upphällda ölen” appeared first on Beernews.
Janko: “Jag köper nästan bara blask”
Tobias Janius samtalar med ölgurun Jan-Erik "Janko" Svensson om öl, smak och historia. Vi får höra om hans syn på en dryckesvärld i ständig förändring, om olika generationers förhållande till öl – och varför han köper blask.
The post Janko: “Jag köper nästan bara blask” appeared first on Beernews.
Nygammalt bryggeri återuppstår i München
Nu återuppstår anrika Münchner Kindl Brauerei. Men först måste de borra sin egen brunn för att bli Münchens åttonde officiella bryggeri och på sikt kunna servera öl vid stadens stora Oktoberfest.
The post Nygammalt bryggeri återuppstår i München appeared first on Beernews.
Pale ales och syrligt imponerar särskilt
Klassisk gueuze i jubileumstappning och en svensk vildölscollab är två syrliga öl att ha koll på i veckans släpp. Utöver det är en prisvinnande American pale ale och brittisk hazy pale ale väl värda att kolla upp.
The post Pale ales och syrligt imponerar särskilt appeared first on Beernews.
Guinness fortsätter att lyfta trots motgångar
Under 2024 tog Guinness svenskarna med storm genom en stor trend på sociala medier. Trots leveransproblem fortsätter försäljningen att öka – och för att undvika att pubar ska bunkra upp stout har Carlsberg infört maxgräns på inköpen.
The post Guinness fortsätter att lyfta trots motgångar appeared first on Beernews.
Steg för steg: Håll en lyckad ölprovning
Tobias Janius och Fredrik Berggren från Beernews-teamet delar med sig av sina bästa tips på hur du håller lyckade ölprovningar för olika typer av publik. Vad du ska tänka på, vilka öl som passar och hur du får igång diskussionen.
The post Steg för steg: Håll en lyckad ölprovning appeared first on Beernews.