Öltjej med ett personligt tilltal

Robert Lagerström
- sön, 2015-09-13 12:15

Floden av ölböcker verkar aldrig sina. Det kommer ständigt nya volymer där ölstilarna, smakerna och historiken tuggas om och om igen. Många känns ganska överflödiga men emellanåt trycks en och annan som tillför någonting nytt.

Det senare gör faktiskt ”The Beer Wench’s Guide to Beer”. Den är skriven med stor entusiasm och ett direkt tilltal där författaren blir en hängiven ledsagare som förenklar, klargör och ställer sig på läsarens sida. Det är klart sympatiskt.

Aktiv ölpiga

Vem är då The Beer Wench? Jo, så kallar sig amerikanskan Ashley Routson när hon syns i sociala medier. Namnet kan översättas med öltjejen eller ölpigan och är välkänt på andra sidan Atlanten. Routson har varit aktiv på Twitter sedan 2008, har 50 000 följare på Instagram och står bakom den populära bloggen Drink with the Wench. Därtill är hon initiativtagare till Internationella ipa-dagen och debuterar nu som författare.

Och i ”The Beer Wench’s Guide to Beer” är det full fart från första början. Från att lättförståeligt förklara begrepp som IBU, SRM och OG går Routson vidare till de olika öltyperna, som logiskt nog kategoriseras efter stil och inte varifrån de kommer.

Hon ger en summarisk historielektion om varje öltyp och berättar hur den doftar, smakar och ser ut. Tipsar om vilket glas den bör drickas ur och till vilken slags mat den passar bäst. Ger exempel på öl att testa och sammanfattar till och med stilen med ett enda ord. Allt detta på bara en sida per öltyp (!).

Med andra ord märks det att The Beer Wench är van vid sociala medier. För vissa läsare lär hon uttrycka sig väl kortfattat men vinner samtidigt stort på ett direkt tilltal. Hon bjuder frikostigt på sig själv och blir en vän som ger inblickar i ölens värld. Så har också boken undertiteln ”An Unpretentious Guide to Craft Beer”.

Men ölstilar är långt ifrån allt. Lika rappt och roande går Routson igenom bryggprocessen samt olika slags jäst- och humlesorter. Hon resonerar kring att bedöma öl, disku- terar felsmaker och går in på att hantera drycken. Hur den bör lagras och hällas upp, vilka glas som är lämpliga och hur de ska diskas.

Glöd och engagemang

I bokens tredje och avslutande del tar hon ett steg till. Hon parar ihop öl och mat samt berättar hur man plockar ned smakerna, skapar en balans och vad som passar ihop, huruvida kombinationerna ska gå i liknande toner eller kontrastera.

Därefter presenteras mängder av genomtänkta recept, både på maträtter och öldrinkar. Bröden känns dock väl simpla, och nog finns det bättre stilar att para ihop gorgonzola eller mörk choklad med än Black IPA.

Men ”The Beer Wench’s Guide to Beer” är en personlig bok med glöd och engagemang där respekten för öl ständigt är närvarande. Den är en uppfriskande och opretentiös introduktion till ölets smakvärld, ger en vettig baskunskap, och kan med stor behållning läsas även av den som vet mycket. För den som vill gå ännu mer på djupet finns det andra böcker att läsa.

bok