Julölsprovning i Lund

Sven-David Svensson
- mån, 2015-12-07 00:51

Så var det dags för den sedvanliga Brewclub/Svenska Ölfrämjandets julölsprovning. Nästan 70 stycken glada Ölfrämjare hade mött upp på Glorias. Som vanligt så leddes provningen av Johan och Lasse.

Tio stycken traditionella julöl provades. Först ut var Melleruds Klassiska Julöl. (bryggt av Spendrups) Ölet hade en stor malt söt doft med smak av kolakaramell samt en minimal beska. Detta öl var ingen höjdare.

En av mina favoriter i år blev Nils Oscar Kalasjulöl. Det hade en rund lätt maltdoft samt en torr bastant maltkropp med finmelerad efterbeska. Detta öl passasar bra till det småvarma på julbordet.

Ett julöl som stack ut var S:t Eriks Julale. Denna öl var fullproppad med amerikanska humlesorter. Det hade en stor torr humledoft som går i gen i smaken. Efterbeskan sitter kvar länge i munnen. Detta smakrika skall drickas för sig själv.

En annan höjdare blev N`Ice Chouffe. Det har en stor rund karamellig doft. Stor maltkropp med smak av karamell och kola som avslutas med en finstämd efterbeska. En bit ost eller lite Ris a la Malta passar bra till.

Efter provningen serverades det ett litet julbord med ägg och sill, lax, köttbullar och prinskorv. Till julbordet dracks det Staropramen.

Ett stort tack till Lasse och Johan för en lyckad julölsprovning.

Övriga öl som var med på provningen:
Lunds Julöl Ale, Lunds Julöl Lager, Brew Dog Santa Paws, Wisby Julbrygd,
Brygghuset Finn Winter Special samt Jämtlands Julöl