Blågult från norr till söder

Sven-David Svensson
- lör, 2015-09-12 12:29

I det fina nationaldagsvädret hade nästan 60 glada ölnissar mött upp till en svensk ölprovning. Som vanligt var det Lasse och Johan som ledde den, en ipa-provning från olika svenska mikrobryggerier från norr till söder.

Den startade i Skellefteå med Kallholmens bryggeri och slutade med bryggeriet i Limhamn. Först ut var Kallholmens Levande IPA med fin humledoft, en härlig maltkropp och fin efterbeska. Den kan drickas som det är eller till en köttbit. Ett klart godkänt öl.

Vidare provades Jädra öl JIPA från Ockelbo, ett speciellt öl som doftade grönmögel- ost vilklet även gick igen i smaken. Kanske hade en lagrad ost passat till.


Foto: Måns Andersson

Adelsö Rocket IPA från Adelsö bryggeri var en trevlig bekantskap. En lien torr, frisk humledoft med rund och behaglig maltkropp. ölet passar fint till grillat.

Ett annat öl var Passions IPA från Brygghus 19 i Karlshamn. Det hade en lätt stickig doft, en bra maltkropp med en liten störande syrlighet i bakgrunden. Tyvärr blev det en besvikelse.

Det sista ölet som provades Limhamns IPA från Limhamns bryggeri. Det hade en fin frisk humledoft och bra maltkaraktär med en lång, rund och behaglig efterbeska. Ett klart vinnaröl. Efter provningen serverades det en välsmakande kalops. Till den drack jag Kallholmens Levande IPA. Ett stort tack till Lasse och Johan för en lyckad provning.

ipa
apa