Uppsala-öl i Stockholm

Cecilia Hansson
- sön, 2018-03-11 19:39

När Slottskällans bryggeri förra året togs över av Coppersmith’s och flyttade sin öltillverkning till Västerås, fick en ny grupp ölentusiaster chansen att flytta in i Slottskällans gamla bryggerilokal i Uppsala och starta Uppsala brygghus. Deras arbete med detta fick Stockholms ölfrämjare chansen att provsmaka på februariträffen ute i vår lokal i Ulvsunda.

Fem olika öl från Uppsala brygghus serverades blint.

1. Fyrisch ale, 4,5 %, kölsch i Uppsala-tappning. En ljusgul öl som doftade och smakade honung. Den var frisk och lättdrucken.

2. Berry Berry, 3,8 %, sur fruktöl med hallon och blåbär. Av det sura märktes inte så mycket, men den ljuva hallondoften var desto mera märkbar i denna hallonröda öl. Denna öl var också lättdrucken och smakade närmast som lite utspädd hallonsaft.

3. Hopsession apa, 4,5 %, med omältat vete och havre. En bärnstensfärgad öl med doft av citrus och beska och kanske lite björnklister som gick igen även i smaken.

4. Snakehead ipa, 6,6 %. En typisk ipa med rejäl beska.

5. Imperial Winter stout, 10,5 %, en helsvart öl med muscovadosocker och havre. Denna hade lite lätt sötma och var rätt fyllig och god.

Alla ölen var av god och jämn kvalitet. Ingen tog i för mycket eller för lite.

Efter provningen bjöds det hungrande sällskapet på 19 personer på ost, korvar och bröd vilket allt smakade lika utmärkt.

Cecilia Hansson

P.S. Glöm inte bort att gå på årsstämman nu kommande lördag, 17 mars, på Zum Franziskaner! Stämman börjar klockan 13.00.