Tjejer + hantverksöl = sant

Robert Lagerström
- lör, 2016-03-26 13:24

Ett nätverk för kvinnor - självfallet med den skummande drycken i fokus. Genom FemAle strävar Elin Carlsson efter att sprida intresset för hantverksöl.

Det är alldeles för få kvinnor som dricker hantverksöl. Så tyckte göteborgaren Elin Carlsson. När hon en dag under 2013 råkade diskutera saken med Pelle Frost, från All In Brewing, tyckte han att hon borde sätta ihop en ölgrupp för kvinnor.

- Så jag gjorde det. Jag startade Facebook-gruppen ”FemAle - Social Beer Drinking” och började anordna ölprovningar för kvinnor. Det blir en helt annan stämning på sådana provningar, trevligt och avslappnat. Vanliga provningar kan lätt bli lite stela där folk inte vågar fråga saker. Någon ska alltid sticka ut och briljera, tycker Elin.

Snart tog nätverket nästa steg. Genom Felicia Nordström, bartender på Ölrepubliken, såddes fröet till ett bryggarprojekt tillsammans med Thomas Bingebo på Oceanbryggeriet. Där samlades elva tjejer med målet att brygga ett eget öl - av kvinnor och för kvinnor.

Resultatet blev “We Can Do It”, en pale ale bryggd med Galaxy och Cascade, som lanserades på utvalda pubar i slutet av 2014. Ölet blev en succé, kom att lanseras på Systembolaget och bryggdes i flera olika omgångar.

- I höstas drog jag ihop ett gäng tjejer igen och bryggde ”What a Girl Wants” tillsammans med Beerbliotek. Det är en imperial stout på elva procent som hade premiär på den senaste All In Beerfest. Man lär sig otroligt mycket genom att vara med och brygga öl, fortsätter Elin.

Framöver väntar fler provningar, kanske bryggeribesök och eventuellt en resa till Köpenhamn. Det mesta sker spontant och FemAle är en lös och ledig sammanslutning med Elin Carlsson som spindeln i nätet. 

Hon skulle för övrigt gärna se filialer i städer som Stockholm och Malmö. Och tycker att FemAle är en perfekt plattform för att sprida intresset för hantverksöl.