Skånsk julöl i Lund

Sven-David Svensson
- tors, 2018-12-13 11:29

En ruggig lördageftermiddag var det dags för den sedvanliga julölsprovningen. Det var med lite tunga steg som jag gick till provningen. Detta var den sista provningen som vi höll på Glorias. Puben har fått en ny ägare och Brewclub måste flytta till annat ställe. Nästan 70 glada ölvänner hade mött upp. Som vanligt var det Lasse och Johan som ledde provningen. Sammanlagt provades det 9 olika öl från olika skånska mikrobryggerier.

Några av mina favoriter blev High Nose Snow från Höganäs Bryggeri. Stor doft av citus och tallbarr. Rund fin maltkropp och mycket citrus och tallbarr i eftersmaken. Denna öl blir perfekt till julsillen.

Finns Winterlager är en mörk lager i sydtysk stil. Den var god. Mörkbrun färg, stor doft av kaffe och choklad. Bra kropp med smak av charketurier. En lätt rökig smak dyker upp i eftersmaken. Denna öl sitter perfekt till revbensspjäll och köttbullar.

Kvällens absoluta höjdare var Bryggare Peters Julöl. Vi provade både 2017 samt 2018 års brygd. 2017 års brygd hade tappat nästan all doft. Smaken var väldigt vinös och kan drickas för sig själv.  2018 års brygd hade en stor doft av kryddnejlika och kanel. Stor kropp med smak av kaffe, kanel och choklad. En mild beska avslutar ölet. Detta öl kan drickas till ostbrickan.

Efter provningen serverades det glöggkokta revben med tillbehör.

Ett stort tack till Lasse, Johan samt Josef på Glorias för en lyckad eftermiddag.

 Vid tangentbordet: Sven-David Svensson Lund

 

 

 

 

 

Bilder från Brewclubs hemsida: https://galleri.brewclub.se/#collection/195