Sexton stockholmare och fem göteborgsipor

Cecilia Hansson
- lör, 2018-05-26 14:24

En härlig sommarvarm lördag i Stockholm – som gjord för en kall och läskande gräsklipparöl... nä, vänta nu, skulle det inte vara en ölfrämjarträff? Jovisst, men då är det andra sorters öl som står på menyn.

Utanför ölfrämjarlokalen väntade framställda bord och stolar på oss. Mats W och Anders H stod för programmet och ölurvalet. De började med att dela ut en frågesport med nio (svåra!) frågor om göteborgsöl och –bryggerier. Det blev inte många rätt för någon, utom möjligen för den som googlade fram svaren (inga namn nämnda).

Provningen bestod av fem göteborgska ipor i lika många olika bärnstensnyanser, en något grumligare än de andra, som vi skulle försöka pricka in rätt bryggeri på och dessutom lista ut deras alkoholstyrkor.

Under allmänt glam och förvirring började vi med den första ipan som var Soma, en session ipa från All in Brewing (bryggd hos Poppels) på 4,7 procent. Nästa var den lite grumliga I Do från Bearded Rabbit, förrädiskt mild i smaken trots sina 6,5 procent. Sedan följde två öl från Beerbliotek – Colonial Hipster, 6,6 procent, och Not Guilty!! The Juice ipa, 7,5 procent. Not Guilty är bryggd i samarbete med Örebro brygghus. Den luktade tyvärr unket och var tydligt defekt. Sista ölet i provningen var den 8,5 procent starka Illegal Business från Spike.

Av smaken att döma verkade alla bryggarna ha lockats av den envisa citrus-trenden. Lite enformigt börjar det bli med det. Soma var den ipa som verkade falla ett flertal bäst i smaken.

Som en god ölefterrätt fick vi en bonusöl, även den från Beerbliotek, nämligen havre-stouten Still not Found What You’re Looking for som lent och mjukt ringlade sig ner i struparna.

Sedan att en del öl har lite väl krampaktigt långa och putslustiga namn (och dessutom på engelska) får vi väl stå ut med, så länge som ölen är god.

Efter provningen bjöds vi på lite mat – korv, ost och bröd – och det smakade bra det också.

Cecilia Hansson