Provning med Hönsinge Hantweksbryggeri

Sven-David Svensson
- tors, 2019-10-10 11:13

En solig lördag eftermiddag var det åter dags för en öl provning med Brewclub. Provningen hölls på M.E.A.T. som är vårt nya ställe efter Glorias. 50 stycken glada ölvänner hade mött upp. Gädjnde nog så hade det mött upp väldigt många damer till denna provning. Denna gång hade vi besök av Hönsinge Hantwerksbryggeri. Hönsinge ligger utanför Anderslöv.Bryggeriet startade som ett hemmabryggeri i garaget. 2015 flyttade bryggeriet till en nedlagd smedja på Jordberga gods. Bryggare Magnus Elmgren-Servin hade släpat med sig 9 olika öl som vi fick prova.

Först ut var Mossbylundarens magiska. En lätt pilsner som doftar cirus och fläder som går igen i smaken Den är bryggd med tysk lagerjäst. En sillmacka passar bra till.

Länsmans Lag är bryggeriets storsäljare. Det är en traditonell lager bryggd på pilsner och karamellmalt och humlad med Perle och Saaz. Den är jäst med tysk lagerjäst. Torr maltig smak med smak av kolakaramell i bakgrunden. Bra balans mellan humle och malt. Ett riktigt bra öl som passar till allt.

Så provades en riktig humlebomb NEIPA. En stor humledoft som bombarderar näsan.Den har en behaglig maltkropp Detta är riktig humlejucie.Den är bryggd med mer än 20 gram humle. Dessutom är den torrhumlad. Humlesorterna är Mosaic och Citra. Mat är onödigt. Den skall njutas helt för sig själv.

Den sista ölen som provades var en Imperial stout 2019. Detta var provningens höjdaröl. En stout på hela 12 % Här får malten spela på hela sitt register. Stor doft och smak av kaffe och choklad. En skvätt vanilj ligger med i bakgrunden. Bra efterbeska. Denna öl skall drickas i små mängder till en choklad desert eller vaniljglass. Den är bryggd med hårt rostad pilsnrermalt havre vete samt en skvätt honung. Stouten är jäst med amerikansk alejäst.

Efter provningen serverdes tacos med en grönsallad.. Ölen som blev över från provningen dracks upp. Ett stort tack till Lasse och Johan samt M.E.A.T. för en lyckad provning.

Vid tagentbordet

Sven-David Svensson Lund

Länk till brygeriet   http://www.honsingehantwerksbryggeri.se/main.html

Brewclubs bildgalleri   https://galleri.brewclub.se/#collection/0b005f4b-2253-424b-8636-2974d3ffc29b