Påsköl i Ulvsunda

Cecilia Hansson
- ons, 2019-05-01 21:19

Ett par veckor före påsk var Ulvsundalokalen sprängfylld med förväntansfullt tindrande herrar och damer. Längs en hylla dukades påskmaten upp: bröd, ost, lax och välsmakande Per Eklöf-sill. Ägghalvorna med rom och räkor glömdes så när bort, men efter ett raskt ingripande av allmänheten plockades även de fram från gömslet i kylskåpet. På borden dukades sju olika påsköl fram för provning. Sedan var det bara att sätta igång med provandet och ätandet.

Inget av provningsölen nådde några riktigt kulinariska höjder. De var rätt slätstrukna, men kan säkert ändå fungera ihop med påskmaten. Bäst var kanske Upp Brewings Påsk Porter som stod med på listan fast den egentligen inte skulle stå med, men som det sedan ändå bjöds en liten provslurk av till oss alla. Bonusölet var Marshall Zukov's Imperial Stout från Cigar City. Det smakade utmärkt förutom att den hade alltför mycket spritsmak. Det skulle belgarna ha klarat bättre och utan spritsmak!

Remmarlövs The Hop Hatch fick flest poäng i omröstningen av provningsölen och Roslags Näsbys TÖ Påsköl vann etikettävlingen med en bild på istappar och en förmodligen rätt frusen kyckling.

Mats Waldenström och Jocke Pettersson hade haft den goda smaken att tillsammans brygga ett eget fat påsköl. Det var nog det allra godaste påskölet – välbalanserat, karamelligt och uppfriskande.

Tillgången på påsköl är ganska knaper på systembolagen. Inte ens Stockholm har mer än fem sorter att välja mellan på bolaget. Övriga sorter kan visserligen beställas, men det kräver ju mer av eget initiativ.Det blir inga spontanköp på det viset.

Cecilia Hansson