Ölpicknick för en – Zum Franziskaner för alla

Cecilia Hansson
- tis, 2017-08-15 22:58

Sommaren har pendlat mellan sol och regn, vilket kanske föranledde den tvekan som uppstod om vädrets lämplighet för en ölpicknick – strax före dess start. Ölpicknicken omdirigerades därför raskt till besök på Stene Isacssons nya ställe Zum Franziskaner ett stenkast från hans förra ställe Akkurat. Detta vill förstås många av oss ölgillare gärna ta en närmare titt på. Bra ändringsförslag alltså!

Dock, först drog undertecknad iväg till Tantolunden, platsen för ölpicknicken, för att se om någon var där som missat den nya mötesplatsen. Lediga parkbänkar fanns det gott om och det var varmt och skönt men mulet. Det fanns mycket att titta på: en möhippa, ett hockeybockey-lag, fullt med folk som spelade minigolf och en tavelmålare klädd i knallorange overall framför sitt staffli och en liten beundrarskara på en filt intill, men inga andra ölfrämjare förutom jag och min cykel (ännu inte medlem). Vi lät oss dock smaka av vällagrad ost och en hefeweizen från åländska bryggeriet Stallhagen innan vi trampade vidare till Zum Franziskaner.

Den gamla anrika krogen Zum Franziskaner är rymligare än vad man kan tro från utsidan. Först kommer man in i ett rum med höga väggpaneler i mörkt trä och möblemang som går i samma nötbruna stil. Taket har vackra stuckaturer och jugendlampor lyser upp det hela. I fonden några trappsteg upp finns baren och bortom den, allra längst in, ligger det en ölhall med långbord i mitten (för tillfället avstängd) och däremellan en mindre avdelning där även hundar är välkomna.

Det är ett trivsamt men väl inrökt ställe som tydligt kan ses på de nikotingula takstuckaturerna och det lätt solkiga taket. Stället kommer att må bra av den uppfräschning som är inplanerad till i början av nästa år. Renoverandet får dock lov att vara varsamt, då mycket av inredningen är k-märkt och av högt kulturellt värde.

Zum Franziskaner grundades redan 1421 när Erik av Pommern tillät franciskanerna att ta betalt för mat och dryck och därmed kunde öppna värdshus. Från början låg krogen längre in i Gamla Stan på den plats där Tyska kyrkan står idag. Senare flyttades den till Österlånggatan för att 1622 slutligen flytta till den nuvarande adressen på Skeppsbron 44. Dagens byggnad blev färdig 1910, men delar av krogens inredning daterar från 1880-talet och flyttades med från det föregående huset på samma plats.

Den 1 juli i år tog Stene och Sven-Åke ”Bagarn” Andersson med respektivarna Manja Vogel och Biddan Andersson över ruljangsen. Ölinriktningen kommer liksom tidigare att ligga på tyska öl som till exempel Tucher, Schenklerla Rauchbier och Gänstaller plus öl från Nynäshamn. Vid vårt besök satt det flera bekanta i baren. Efter ett tag släntrade rentav Ölfrämjandets ordförande Tomas Lindohf med fru in ovetande om stockholmarnas medlemsträff. Trevligt att ses. Och som vanligt var det trevligt att tillbringa några timmar ölvänner emellan. Det blev en väl använd augustilördag ändå.

Cecilia Hansson

Kommentarer

Bra att ni hade trevligt.
Vi var några(Mats,Anders,Stefan Olle och jag)som satsade på att ses i Bromma istället.
Tur med vädret hade vi också för det ända stänken som kom var de som blev av vattensköljningen av glasen mellan smakproven.Hur många vi smakade ? Tyvärr räknade jag inte flaskorna.
Jag uppskattande en fantastisk rödvinbärsöl som var bryggd i lokalen. Tror nog rent utav det var eftermiddagens höjdpunkt.