Öl från Närke – inte mycket att gnälla om

Cecilia Hansson
- mån, 2018-10-22 20:45

En solig brittsommarlördag i Norra Ulvsunda, med utsikt mot vårt tama olvonträd (=snöbollsträd) som prunkade vackert i orangerött, fick vi chansen att prova åtta öl från Närke kulturbryggeri. På ölmenyn stod: Jante lager, Närke slättöl, General Maltes Salut-ipa, Örebro bitter, Rainbow Warrior, Dubh Linn stout, 2x Bock Grandios Manipulator och Thurbo Kaggen Stormaktsporter.

Under provningen konstaterades att General Maltes Salut-ipa är festivalöl på årets (och världshistoriens sista?) SMÖF i Söderbärke. Det är en rejäl humlebomb som man kommer att bjudas på där.

På etiketten till Dubh Linn stout kunde vi se att även veganer kan dricka detta öl. Där står det nämligen: ”ofiltrerad och opastöriserad vegan safe stout”, och på etiketten till 2x Bock Grandios Manipulator står för säkerhets skull varningen ”Var försiktig!”. Den varningen kan nog behövas med tanke på att dubbelbocken är på 9 procent vilket lurigt nog inte känns på den fylliga och mjuka smaken.

Ifråga om smak kunde dock inget av Närke-ölen slå det njutningsfyllda smuttandet på Thurbo Kaggen Stormaktsporter – som är en samarbetsbrygd med 15-årsjubilerande Oppigårds på hela 13 procent.

Efter provningen uppstod en livlig diskussion om alla möjliga sorters framtida medlemsaktiviteter i Stockholm som vi skulle kunna ägna oss åt. Många bra idéer kom fram som visar på en möjlig lovande framtid för trevliga och intressanta träffar!

Ytterligare ett skäl till stämningshöjare stod hembryggaren Ola för genom att frikostigt bjuda på provsmaker av flera av sina egna brygder som till exempel den välsmakande imperial stouten S:t Matteus.

Nästa gång blir det bryggeribesök i Södertälje tredje lördagen i november. Mer information om det kommer senare.

Cecilia Hansson