Ny motion om gårdsförsäljning i Riksdagen

Magnus Singerer
- ons, 2015-09-30 17:43

Sten Bergheden från Moderaterna föreslår i en ny motion att tillåta gårdsförsäljning. Detta brukar regelbundet behandlas upp i Riksdagen nästan varje år, vanligtvis nästan helt utan debatt med resultatet att det röstas ner. Vår folkhälsominister Gabriel Wikström gick i våras ut ihop(!) med intresseföreningen IOGT-NTO i en debattartikel i Aftonbladet där de "stängde dörren" för gårdsförsäljning.

Sten föreslår att konceptet gårdsförsäljning testas i Skaraborg, Skåne och på Öland. Där Höganäs kommun och Ölands två kommuner tidigare har ansökt hos regeringen om att få bli pilotkommuner för gårdsförsäljning av öl och vin.

Att detta den här gången skulle gå igenom är högst osannolikt, men vi i Svenska Ölfrämjandet hyllar försöket. Gårdsförsäljning kan vi i andra länder se att det främjar landets ölkultur, samt att bryggerierna inte helt skulle vara beroende av Systembolagets ibland nyckfulla regler.  

Här kan du läsa motionen:
https://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Tillat-gardsforsaljning-av-ol-_H302134/?text=true

 

Uppdatering:

Efter lite grävande visar det sig att det inkommit en hel hög motioner ungefär samtidigt. 

Bland annat har Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) ihop med 12 av sina partikamrater lämnat in en motion om gårdsförsäljning av både vin och öl. Här hittar du den »

Även moderaten Jonas Jacobsson Gjörtler har lagt in en motion som du hittar här.

Betty Malmberg (M) pratar både om gårdsförsäljning, men även om att Systembolaget ska ges instruktioner att förbättra möjligheterna för små bryggerier och vinerier att sälja sina produkter. Här är den motionen »