Julölsprovning i Lund

Sven-David Svensson
- ons, 2017-11-29 11:17

Julen nämar sig och det var dags för Brewclubs årliga  julölsprovning. Drygt 60 glada ölnördar hade mött upp denna småruggiga Novemberdag. Som vanligt var det Lasse och Johan som ledde provningen. 10 stycken olika julöl skulle smakas av. Har är några av mina personliga omdömmen av dem.

Limhamns Julöl hade mild rund doft. Rejäl torr maltkaraktar och en avrundad efterbeska. Denna öl passar bra till de honungsglacedrade  revbenen.

Finn Winter Special Stor kryddig doft bra maltkropp med rostade toner som följs upp av en rejäl efterbeska.Ölet passar perfekt till köttbullar och sill.

Bryggare Peters Julöl 2017 doftade verkligen jul om. Doft av kardemumma och kryddnejlika. Rejäl maltkropp där kryddorna integrerar fint som följs upp av en en stor efterbeska.  Detta öl kan med fördel drickas till risgrynsgröt.

Vi provade även Bryggare Peters Julöl från 2016. Receptet är identiskt med årets bryggning.  Den  kryddiga doften och smaken hade försvunnit. Kvar var en rejäl maltkrpp med smak av mörk choklad kaffe samt lite apelsin i bakgrunden. En väldigt beskedlig avslutade ölet. Detta öl skall drickas för sig själv tillsammans med en kopp kaffe och en bit choklad.

Efter provningen hölls det en omröstning om det bästa ölet. Vinnare blev Goulden Carolus Chrismas Ale som även den var god.

Efter provningen serverades en Högrevsburgare med tillbehör.

Ett stort tack till Johan och Lasse för en trevlig provning.

Vid tangentbordet: Sven-David Svensson

Fler bilder finns  här:

http://galleri.brewclub.se/#!album-91

Bild:Brewclub