Julölsbuffé i Stockholm

Cecilia Hansson
- tors, 2018-12-06 14:55

En single hop och en imperial porter delade första plats på årets julölsbuffé i Stockholm. Ingen öl blev helt utan några gilla-poäng. Om nu själva tävlandet om bästa öl ska vara det viktigaste på en julölsprovning...?

Ute småduggade det och var grått och trist, men inne i lokalen infann sig ändå som alltid den vanliga glada julölsstämningen bland de församlade deltagarna. Alla tog entusiastiskt itu med provandet av de sexton ölen från olika svenska småbryggerier som väntade på borden.

Några ölreflektioner: Ett par öl var rejält överskummande och krävde snabba insatser av förflyttning av anteckningspapper och handräckning med servietter. Vegas Imperial Christmas porter hade en ovanligt seg kapsyl, var spritig men god ihop med choklad. Många etiketter var fantasifulla och ovanligt juliga. Däremot hade en hel del av ölen inte mycket av julighet över sig i smaken. Ölet Pax Polaris var av mycket skiftande kvalitet. Några höjde det till skyarna, andra hällde ut det med en grimas; en del flaskor var uppenbart infekterade.

Julmatsbordet var som vanligt av god kvalitet med flera sorters sill, sylta, rödbetssallad, lax, julvört, julskinka med mera. Det var, som alltid, trevligt och, som alltid, några kvarsläntrare som inte ville gå hem när krögaren ville det. Men det ordnade sig det också till sist. Som alltid.

Etikettävlingen vanns klart av Ängöl med sin klassiska Jenny Nyströms-bild före High Nose Snow från Höganäs med en etikett på en julpyntad Epa-traktor som kom på andra plats. Sammanräkningen av poängen på ölen gick väl lite si och så. Den blev nästan rätt, även om en möjligen något noggrannare genomräkning en nyktrare dag senare medförde vissa justeringar i topplistan. Den, förhoppningsvis, nu korrekta listan blev som nedan:

1. Billdale, Vinternatt 6, 5 %

1. Vega bryggeri, Imperial Christmas Porter, 9 %

3. Bryggeriet Stenhammaren, Lykttändaren, 5,8 %

4. Råå bryggeri, Organic Winter 5,6 %

5. Mohawk, Blizzard, 9,7 %

6. Brygghuset Finn, Winter lager, 4,7 %

7. Brygghuset Finn, Winter Special, 6,2 %

8. Sälens fjällbryggeri, Vargavinter, 6,2 %

9. Ängöl, Jenny Nyströms julöl, 5,2 %

10. Höganäs bryggeri, High Nose Snow, 5,2 %

11. Två feta grisar, Gyllenborstes jul ipa, 4,7 %

12. Halmstads brygghus, Slottets julöl, 5,9 %

13. Eskilstuna ölkultur, God Jul ale, 5,6 %

14. Eskilstuna ölkultur, Julbock, 6,5 %

15. Nora brygghus, Vinterale, 5,8 %

16. Pax brygghus, Pax Polaris, 7,5 %

Cecilia Hansson