Frostig februarilördag med skumbanan och gaelisk fjäril

Cecilia Hansson
- mån, 2017-02-13 22:01

En solig och frostig februarilördag var det en ölfrämjarträff på Bishops Arms i Gamla Stan. Här dök nitton personer upp i olika omgångar. Somliga kom och försvann igen efter en kortare eller längre stund. Så småningom stannade antalet vid sexton. Bra nog med tanke på att utannonseringen av träffen skedde bara ett par dagar i förväg. En provning blev det också. Sex öl i olika stilar och typer bars fram till bordet för församlingens närmare utvärtes och invärtes granskning.

Vi började försiktigt med två tyska öl – en Bitburger, som hade mycket vörtdoft och -smak och bra beska, och en lite karamelligt söt Erdinger Weissbier utan skymt av skumbanan.

Därefter gick vi över till en sour session ale från Danmark, nämligen Sur Simcoe från To øl. Den var frisk, läskande, fruktig och mera lättsur än sursur.

En arkaisk version av modern ipa kallas brittiska St. Austells öl Proper Job. Om det är på grund av den tydliga honungsdoften och honungssmaken, plus beska, vet jag dock inte. Proper Job är tillägnad the 32:nd Regiment som försvarade sin garnison under Sepoyupproret 1857. (Slå upp det!).

Den femte ölen kom från Borg brugghús på Island, Sólveig Nr. 25 som är en ofiltrerad tropisk humlad veteöl med lite rökighet bryggd med amerikansk humle, kryddnejlika och banan. Den doftade välsötad skumbanan och hade lite väl mycket kolsyra. Sist ut fick vi Dealan-Dé, en brown ale som är ett samarbete mellan Stockholms-bryggeriet Macken och BA Gamla Stans pubchef Wille. Den hade söt doft och lite smak av russin. Ölnamnet är gaeliska för fjäril. Snacka om att få fjärilar i magen!