Fortfarande en stor upplevelse

Robert Lagerström
- tis, 2016-05-17 16:59

Mer av allt! Så skulle man kunna sammanfatta CBC, Copenhagen Beer Celebration. Inför i år hade nämligen norra Europas mest välrenommerade ölfestival vuxit rejält.

Många åkte till Köpenhamn redan i början av den hektiska veckan i maj. Före Copenhagen Beer Celebration anordnades nämligen Mikkeller Beer Week med fullspäckade kvällar i ölets tecken. Bland annat hade amerikanska 3 Floyd’s en tap takeover på Mikkeller bar medan Hoppin’ Frog och Buxton tog över kranarna på Fermentoren.

Lagom till femårsjubiléet hade Mikkellers Mikkel Borg Bjergsø skaffat en större kostym till sin festival. Nu var CBC flyttad från den intima Spartahallen, en före detta tennisanläggning på Østerbro, till den betydligt större och mer centralt belägna Øksnehallen, på Vesterbro. Det innebar omkring dubbelt så många besökare, enligt uppgift cirka 2 000 på vart och ett av de fyra passen.

Copenhagen Beer Celebration är en sann högtidsstund för den ölintresserade. Den innebär en chans att på våra breddgrader få dricka färska brygder från (framför allt) högklassiga amerikanska bryggerier – allt ifrån Cycle, 18th Street och Cigar City till Kuhnhenn, Angry Chair och Jester King.

Självfallet fanns även många fina europeiska hantverksbryggerier representerade, som norska Lervig, danska Amager och brittiska The Kernel. Bland svenskarna hittades Brewski, Sahtipaja, Omnipollo och Brekeriet. Dessa fick i år sällskap av en ”Scandinavian bar” med 14 välrenommerade kollegor.

På en dansk festival håller man förstås inte på med polletter eller omständliga kontantköp som i vårt land. Den förköpta biljetten byts mot ett armband och därefter är det bara att gå omkring och smaka på så många brygder man vill. Eller snarare hinner med.

I år serverade 79 bryggerier cirka 600 öl. Många av dem utgjordes av syrliga och fruktiga brygder samt mörka, fatlagrade bomber. Några som utmärkte sig var Angry Chairs German Chocolate Cupcake, Kuhnhenns White Devil och Jackie O’s Dark Apparition BA Bourbon Russian Imperial Stout. Samt 18th Streets otroligt välbalanserade Garce Salée, en saison med havssalt.

Men visst märktes det att festivalen hade vuxit i storlek. Det gick förvisso snabbt och smidigt att bli insläppt men i hallen var stämningen rätt hektisk, trots många sittmöjligheter, med en väl tilltagen ljudnivå. Det var lätt att tappa bort kompisarna i folkvimlet samtidigt som vissa bekanta, som var på plats, aldrig syntes till. Kort sagt kändes den förra lokalen betydligt mer intim.

Det hindrar dock inte CBC från att hålla ställningarna som en fantastisk ölfestival. En stor upplevelse. Den entusiastiska och uppsluppna stämningen finns kvar tillsammans med känslan av exklusivitet. CBC riktar sig till dem som redan är invigda i hantverksölets värld och de åtråvärda biljetterna säljs slut på nolltid.

Och självfallet innebär ett större evenemang inte bara nackdelar. Nu kunde fler ölentusiaster njuta av ett spännande, gediget och ännu mer omfattande utbud.