En öl- & whiskymässa 2016

Robert Lagerström
- tis, 2016-04-26 09:35

Hög klass men liten spänning. Likt ett väloljat jättemaskineri rullade En öl- & whiskymässa både mjukt och friktionsfritt. Antalet välsmakande brygder var många men överraskningarna desto färre.

Vid det här laget är det länge sedan som En öl- & whiskymässa fick sina barnsjukdomar botade. Med tiden har evenemanget utvecklats till ett väloljat maskineri helt utan störningsmoment.

Även prisutdelningen gick som smort. Under flera dagar hade ett gäng certifierade öldomare nämligen blindprovat sig igenom alla de brygder som lämnats in till mässans tävling. Det innebar nästan 400 stycken vilka fick bekänna färg i elva priskategorier.

Som bästa öl totalt sett utsågs Promenadporter från Stigbergets bryggeri. Sammanlagt tog göteborgarna hem hela tre medaljer, varav ett silver i kategorin ipa. Där dominerade landets näst största stad fullständigt då även O/O Brewing och Beerbliotek knep varsin pallplats. Andra vinnare från trakten var Poppels, Rådanäs och Bearded Rabbit Brewery.

Återigen visade sig Göteborg som en oerhört vital ölstad. Även mässan har vuxit och lockade drygt 20 600 besökare under två dagar. Den var ett rakt igenom professionella arrangemang, som dock fick en del entusiaster att knorra.

Så vänder sig också En öl- & whiskymässa i huvudsak till en nyfiken allmänhet. Det innebär att det serveras utsökta brygder - men att de mest spännande ölen saknas. Vilda experiment och extrema sorter hör inte riktigt hemma här. 

Det märks även på provningarna som har slätats ut under de fyra åren och numera mest ger baskunskap för novisen. Med andra ord lyser rariteterna och överraskningarna med sin frånvaro.

Men det hindrar inte En öl- & whiskymässa från att vara ett högklassigt evenemang. Och för en tillställning av den digniteten gäller det att inte skrämma bort vanligt folk med konstigheter.

 

Här hittar du vår sammanställning av statistiken från mässan »