EBCU 25 år

Cecilia Hansson
- ons, 2015-11-04 17:32

Öljubiléerna avlöser varandra. Förutom Svenska Ölfrämjandet som ju fyller 30 år, firar EBCU (European Beer Consumers Union) 25-årsjubileum i år. EBCU grundades 1990 av brittiska Camra, nederländska Pint och belgiska OBP (senare Zythos) med syftet att bevara och försvara den europeiska ölkulturen.

För att fira de 25 åren har EBCU skänkt en trelitersflaska med St Feuillien triple till varje föreningsland, att öppnas vid ett lämpligt tillfälle. Polackerna korkade upp sin flaska redan i april i samband med EBCU-mötet i Łódź. Britterna passade på vid invigningen av Great British Beer Festival, då ordföranden Henri Reuchlin höll ett litet anförande och sedan skålade i jubileumsölet tillsammans med besökarna. I oktober på EBCU:s mottagning i Bryssel för europarlamentarikerna tog man i ordentligt och öppnade en niolitersflaska med samma öl.

Även vår förening har fått en trelitersflaska som i samband med Stockholm Beer and Whisky Festival högtidligen öppnades. Korken for högt upp i luften och landade ett tiotal meter bort. Styrelsen skålade och avsmakade ölet tillsammans med några andra i höstsolen utanför Nackastrandmässan.