Den starkaste vann!
Serveringsbordet på årets julölsbuffé i Stockholm kanske inte var det allra elegantaste som skådats, men det var påhittigt och fiffigt arrangerat med julmaten snyggt upplagd på alla tomma ölkartonger. Själva ölen hade (som tur var) redan plockats ur kartongerna och stod framdukade på matborden.
Från i år kan vi inte längre vara på Polishögskolan utan vi fick istället hållas i den gamla vincisternen Åttingen på Reimersholme. Vinet är dock borta sedan länge och lokalen omgjord till en trevlig mötes- och festlokal. Fast det höga taket gör att akustiken är mindre bra för ett gäng glada ölfrämjare...
Sexton olika öl fanns att provsmaka. I omröstningen av bästa julöl vann den 10,5 procent starka Imperial Winter Stout Edition 2018 från Uppsala brygghus överlägset över alla andra öl med sina 74 poäng. Tvåan, Nils Oscars Winter Edition 2019, fick 38 poäng och trean, Vinter från Gamla Enskedes bryggeri, fick 37 poäng.
Etikettävlingen vanns av High Nose Snow från Höganäs bryggeri och tvåa blev Räven raskar från Skedemosse Gårdsbryggeri.
Ölen var överlag av godkänd kvalitet, även om en del inte smakade särskilt juligt.
Årets julölslista i Stockholm:
1. Imperial Winter Stout 2018, Uppsala brygghus, 10,5 %, 74 poäng
2. Nils Oscar Winter Edition 2019, 7,5 %, 38 poäng
3. Vinter, Gamla Enskede bryggeri, 4,8 %, 37 poäng
4. Juleljus, Stigbergets bryggeri, 6,8 %, 35 poäng
5. Hylliepan apelsin, Hyllie bryggeri, 6,5 %, 29 poäng
6. Umeå X-mas ale, U & Me Beer, 6,5 %, 26 poäng
7. Julporter 2019, Poppels, 5,6 %, 20 poäng
8. Julbock, Grebbestads bryggeri, 7,5 %, 13 poäng
8. Nikolaus, Good Guys Brew, 7 %, 13 poäng
10. Julöl, Sundbybergs köksbryggeri, 6,2 %, 11 poäng
11. High Nose Snow, Höganäs bryggeri, 5,2 %, 10 poäng
12. The Winter Brew, Remmarlöv gårdsbryggeri, 5,3 %, 7 poäng
13. Göteborgs Winter ale, Göteborgs nya bryggeri, 5,4 %, 3 poäng
14. Hej tomtegubbar, Södra Stockholms brygghus, 5,4 %, 2 poäng
14. Lavin snölager, Pax brygghus, 5,5 %, 2 poäng
16. Räven raskar, Skedemosse gårdsbryggeri, 4,9 %, 1 poäng
Cecilia Hansson
- Logga in eller skaffa ett konto för att kommentera