Blyg bryggare gör succé

Ronny Karlsson
- tis, 2016-10-25 12:09

Det är inte ofta som han är nöjd med sina öl. Men det hände faktiskt när han skapade sommarens mest populära svenska öl, Stigbergets Gbg Beer Week.

- Det var lite overkligt med all uppmärksamhet, säger Olle Andersson.

Det var under ölveckan i Göteborg i april som hans öl hade premiär. Succén för hans ipa lät inte vänta på sig, och under sommaren bryggdes ölet på nytt. 

Nu spred det sig utanför Göteborg och blev snabbt det mest hajpade svenska ölet på länge. 10 000 liter sålde slut på bara några veckor.

- Jag kände en jättepress när vi bryggde den på nytt, jag var nervös och provsmakade den varje dag under jäsningen, säger Olle.

Ölets popularitet har också påverkat Olle som person. Folk kommer fram till honom på pubar och det har blivit massor med kommentarer på Facebook.

- Jag är jätteglad för det, det har gett mig självförtroende. Jag är egentligen lite tillbakadragen och är kanske inte någon jättepublik person.

Hans resa inom bryggarvärlden började som för så många andra i det egna köket. De första ölen tog form där och nuvarande kollegan Olof Andersson fanns med redan då.

- Jag gillar att ha mycket kunskap om det jag gör i livet. Jag blev helt uppslukad av hembryggning och när jag dessutom fick upp intresset för biologin och kemin inom öltillverkning blev jag nog nästan besatt, erkänner han.

Intresset växte sig allt starkare, hans stora fäbless för böcker landade till slut i att han bara läste sådana om ölbryggning. Med all kunskap insamlad lät heller inte resultaten vänta på sig.

- Vi kände att ölen blev bra och började fundera på att starta ett företag, berättar han.

Olle har ett förflutet inom databranschen, där han jobbade som utvecklare. Han ser paralleller mellan det jobbet och att brygga öl. Inte minst när det gäller att hjälpa varandra.

- Utvecklare delar gärna kunskap och erfarenheter med varandra. Det är samma sak bland bryggarna i Göteborg, vi hjälps åt och har det väldigt vänskapligt.

Nu har han varit bryggare på Stigberget i två år, och engagemanget har inte blivit mindre med tiden. Dessutom driver han O/O Brewing tillsammans med Olof Andersson.

Olle gillar att jobba med sina recept, och att prova olika humlesorter beroende på kvaliteten på humlen.  Det är inte svårt att räkna ut att han lägger mycket tid på sin arbetsplats.

- Det blir nog lite för många timmar, det finns ju alltid något att göra. Men samtidigt är det ju skitskoj, säger han med ett leende.

Snart ska det dessutom bli ännu mer jobb inom ölbranschen. Olle är på gång med en ny podd, Ölpölen, tillsammans med en kompis.

Framgången med Gbg Beer Week handlar mycket om balans i ölen. Just balans tycker han är bland det viktigaste av allt när en ny öl ska skapas.

- Jag tror mer på det, än på att göra den extrem på ett enda sätt.

Humlesorterna i Gbg Beer Week är mosaic, citra och nelson. Olles tre favoritsorter. På det sättet är hela ölet designat. Olle tog alla de ingredienser han gillar bäst och skapade på så sätt Sveriges mest populära india pale ale.

- Jag trodde det skulle bli en del gnäll om ölet, det ser inte ut som en vanlig IPA. 

Gbg Beer Week är till viss del inspirerad av amerikanske bryggerier som Trillium och Tree House. Men inspirationen fanns även på betydligt närmare håll.

- När jag gjorde det så bryggde jag lite som jag gjorde för länge sedan som hembryggare. Det har verkligen varit en rolig resa.

Intervjun närmar sig sitt slut, och det finns bara en fråga kvar. Den som många ölälskare vill ha svar på.

Kommer Gbg Beer Week att bryggas igen?

- Det vet jag faktiskt inte. Det hänger nog på om vi kan få tag på bra nelson-humle. Just nu har vi inte det.
(Red. anmärkning: Nu har Stigbergets Bryggeri fått nya Nelson Sauvin-leveranser så Gbg Beer Week kommer att bryggas året ut.)

 

Bakom bryggverket

Namn: Olle Andersson
Ålder: 32 år.
Familj: -
Fritidsintressen: Flugfiske, fast jag hinner inte med så mycket. Löpning är också ett intresse.
Bästa film: 2001. Jag gillar science fiction och den filmen är fantastiskt snygg.
Det gör jag om tio år: Då brygger jag öl på mitt eget bryggeri.

 

Antingen eller
Lager eller ale: Jag gillar lager men jag väljer ale. Annars är porter min favoritstil.
Storstad eller småstad: Storstad.
Ipa eller stout: Får jag svara porter? Nähä, då väljer jag stout.
Sommar eller vinter: Sommar.
Brygga öl eller dricka öl: Brygga öl, då får jag ju också dricka öl.

 

Här jobbar Olle

Stigberget:
”Jag fick kontakt med dem via All In Brewing, och började brygga mina öl för O/O här. Sedan frågade jag om det fanns något jobb för mig, och jag började på ett vikariat. Nu har jag bryggt för Stigberget i två år, och sköter även planering och inköp.”.

O/O: 
”Den stora skillnaden är att jag är delägare i O/O tillsammans med Olof Andersson. Vi brygger alltid hos Stigberget. Jag brygger ölen och Olof sköter mycket administration och kontakter med Systembolaget.”.