Månadsmöte Göteborg

lördag, 11 januari, 2020 - 13:00

Hej! 

Årets första möte blir på Bishop Arms, Västra Hamngatan.

Vi provar 4 öl i en temaprovning och priset denna gång beräknat till 150 kr (CASH). Priset kan komma att ändras något.

Vi hoppas att alla som vill komma får plats men för att vara på den säkra sidan så är det obligatoriskt med föranmälan – absolut senast torsdagen 9 januari. Först till kvarn gäller! 

Anmäl dig här. 

Behöver du avboka dig gör du det här. 

Färska medlemmar är som vanligt också välkomna, lös medlemskap (300 kr/år) via hemsidan. 

Medlemskortet kommer sen från vår kassör via posten.

Vi ses lördagen (11/1) på Bishop Arms, Västra Hamngatan 13:00.

Närmast hållplatser är Domkyrkan eller Stenpiren.

 Ni vet väl?

Bishop Arms Plaza på Västra Hamngatan ger alla SÖ medlemmar 15% rabatt på din öl och mat. Glöm inte att du måste visa ditt medlemskort för att erhålla rabatten.
OBS! Detta gäller BA på Västra Hamngatan, inte på andra Bishop Arms. 

Händer snart:

 

Skickat för Göteborgsgruppen av:

  Sven

 

Kommentarer

Fantastiske Jonas har sammanställt "lite" om det han pratade om igår, håll till godo!

Igår provade vi fyra Imperial Stouts med kaffe ifrån Frankrike (Angoulème), Spanien (Baskien X två) och Italien (Milanotrakten).

Jag började snacka grundfakta om kaffe, det finns 100 arter av kaffeträd, varav tre odlas kommersiellt: Arabica - som är godast, liberia och robusta. Kaffe är botaniskt sett snarare ett träd än en buske, det har bär ej bönor. Drycken heter dock bunna på tigrinska i Etiopien, där den härstammar ifrån. Via arabiska halvön spred sig kaffe till Turkiet, där det dyker upp kaffehus på 1500-tal. 1683 har osmanerna med kaffe när de tältar utanför Wien som de försöker inta. 1685 dyker kaffet upp i Sverige första gången. Karl XII har blivit vanedrickare nere i Turkiet och gör det populärt i hovet. På 1800-talet har det blivit lönt för kolonialländerna att börja odla kaffe i sina nya kolonier genom plantager i större skala. I Sverige dricker vi 10 kg kaffe per/person, bara Finland dricker mer per capita. Den aromatiska oljehartsen som doftar så gott i kaffe heter furfurylmerkaptan. Du får i dig med kalium än koffein när du dricker en kopp. De största kaffeproducentländerna idag är: Brasilien, Vietnam, Indonesien, Colombia och Etiopien.

Öl 1: La Débauche har ca 30 olika öl i sortimentet, enligt hemsidan. De har en bar och man kan köpa med sig från stället. De startade 2013 och har funnits i Angoulème sedan 2018, där de har ett bryggeriverk på 50 hl kapacitet.Ölet innehåller 11% alkohol.

Bryggeriet: La Débauche. Ölet "Demi Mondaine". Innehåll: bl a kaffe- och kakaobönor, inslängda under koket.
Snygg etikett som anspelar på sofistikerad sexighet. Bryggeriet anlitar olika konstnärer till olika etiketter, ansvarig konstnär heter Cecile Vallade. Ölets rekommenderade idealtemperatur för avnjutning: 10-12 grader C.

Öl 2: 10% "Funeralopolis" är en hyllning till bandt Electric Wizard. Ölet innehåller etiopiskt kaffe, tonkabönor ifrån Haba och laktos.

Bryggeriet: Laugar gör ca 40 olika öl. En bar med 6 öl på fat. ölet rekommenderas till lever,äppelpaj och tiramisu. bryggeriet har hållit på sedan 2010, flyttade till Gordexola 2014. I:a lördagen i juni har de en rock- och ölfestival. Guidad tur på bryggeriet sker sista lördagen varje månad, inklusisive provning. Pale alemalt, chokladmalt, brunmalt och rostat korn, milenniumhumle. Ölet är ett samarbete med Craft beer restaurang Malte i Coruna och nedlagda NaparBCN samt Branca konststudio. Det mäskades på 70 grader med rast i 60 min på 67 grader Celsius.

Öl 3: från samma bryggeri som 2:an. "Bihotz" på 11.5 %. Bryggarna kallar ölet en imperial pastry stout eftersom det innehåller rostade hasselnötter. Kaffet är bolivianskt och kakaon från Tanzania. rekommenderad dryckestemperatur: 10-13 grader C.

Öl 4:Tiramisu Imperial Stout heter denna pastry stout som innehåller honduranskt kaffe, 4% havremalt, 2 % vetemalt och 34 % kornmalt. IBU ligger på 30. Det är en samarbetsbrygd mellan norska Ölkemisten och det har vunnit många medaljer; blev årets öl 2019 i Italien, vann guld på mässa i Lyon och i Kybo.

Bryggeriet: Birrificio Lambrate i Milano,Bryggeriet startade 1996.

Jag vävde också in lite historisk info om stilen imperial stout, vilken först bryggdes av Henry Thrale på Anchor i Southwark, London. Southwark som för övrigt var Englands humlecentrum på 1700 och 1800-talet, eftersom handeln med humle koncentrerades hit, där många bryggerier etablerade sig. 1781 bryggde barclay Perkins stilen, som han exporterade till hovet i St Petersburg. Bryggeriet Courage köpte upp bryggeriet och fortsatte och in på 1800-tal fortsatte John Smith samma sorts öl.Från 1812 bryggde även belgaren Albert L Coq samma recept som Barclay Perkins startat med, men han flyttade till Tartu för att komma närmre marknaden. Här bryggdes det fram till 1969.
1817 övergavs brunmalten och man började använda den irländska patentmalten, åtminstone i Guinness.